Wat moet u weten bij het schrijven van een testament?

Het niet opstellen van een testament als u er niet meer bent, kan kostbaar zijn en kan uw vermogen om voor uw dierbaren te zorgen in diskrediet brengen. Wanneer u uw testament zelf wilt opstellen, dan is het belangrijk om te weten waar u precies rekening mee moet houden. In dit artikel nemen we de belangrijkste aspecten met u door.

  • Wanneer u als familielid iets nalaat, dan is het belangrijk om te weten om te achterhalen wat u precies weggeeft. Zoek eens op legitieme portie berekenen om de waarde van goederen en giften te achterhalen die door u op een legitieme wijze nagelaten zullen worden.
  • Zorg ervoor dat u specifiek bent in uw testament. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u speciale wensen heeft, zoals een bepaald geldbedrag nalaten aan een familielid, vriend of goed doel. Om verwarring en geschillen te voorkomen, is het van belang om in het testament zo specifiek mogelijk uit te leggen aan wie u wat nalaat.
  • Het is tevens van belang om rekening te houden met plaatsvervulling erfrecht. De plaatsvervulling van het erfrecht houdt in dat iemand de plaats opvult van een erfgenaam die er niet meer is of iets niet kan erven. Beslis daarom goed wie de eventuele plaatsvervanger zal zijn voor de goederen en giften die u achterlaat.
  • Het klinkt wellicht vanzelfsprekend, maar het is van essentieel belang om niet te vergeten dat u uw testament voorziet van uw handtekening. Houd ook rekening met eventuele wettelijke eisen aan handtekeningen en getuigen. Bij twijfel is het handig om een jurist in te schakelen die ervoor kan zorgen dat uw testament geldig is en tevens aan alle vereisten voldoet.
  • Wanneer u uw testament heeft opgesteld, zorg er dan voor dat u deze bewaard op een veilige plaats. Denk bijvoorbeeld aan een kluisje op een andere locatie en een kopie in eigen huis. Tevens is het van belang dat degene die gaat over uw testament precies weet waar het origineel zich bevindt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *