5tips voor het herstel van een verslaving aan genotsmiddelen

Verslaving aan genotsmiddelen kan een enorme negatieve ommekeer in iemands leven veroorzaken. Niet alleen zal de mentale en lichamelijke gezondheid doorgaans achteruit gaan, maar de negatieve impact van verslaving kan ook invloed hebben op het werkleven, de financiële gezondheid en het  welzijn van familie en vrienden. Om te helpen bij het onder controle krijgen van een verslaving aan genotsmiddelen, zetten we in dit artikel een aantal tips op een rijtje die kunnen bijdragen aan een geleidelijk herstel.

Wordt bewust van de verslaving

Wanneer iemand bewust wordt van zijn of haar verslaving aan genotsmiddelen, dan kan er beter gehandeld worden in momenten van kwetsbaarheid. Degene kan dan een beter besluit nemen om automatisch gebruik te herkennen en de juiste beslissing te nemen wanneer dat nodig is.

Breng de focus op een goede nachtrust

Een verslaving aan genotsmiddelen kan desastreuze gevolgen hebben voor de nachtrust. Daarom is het belangrijk om een goede focus te leggen op het bevorderen van de slaapkwaliteit, om ervoor te zorgen dat de mentale energie toeneemt.

Let op de juiste voeding

Het kiezen van de juiste voeding kan erbij helpen om de hersenen de energie te geven die benodigd is om beslissingen te nemen op het gebied van het uitsluiten van bepaalde genotsmiddelen. Kies er daarom voor om genoeg groente en fruit te eten, en te gaan voor gezonde koolhydraten.

Maak gebruik van diverse ontspanningstechnieken

Om de onafhankelijkheid van het gebruik van genotsmiddelen te vergroten, is het belangrijk dat het vermogen wordt vergroot om de juiste beslissingen te nemen. Hiervoor kunnen er diverse ontspanningstechnieken gebruikt worden, zoals langzame ademhaling of meditatie. Dergelijke technieken zullen helpen om de stressreactie te verminderen.

Verminder gelegenheden waarbij je nee moet zeggen

In de meest kritieke fase tijdens het herstellen van bijvoorbeeld een cocaïneverslaving, is het aan te raden om situaties te vermijden waarbij de gewoonte heerst om dit genotsmiddel te gebruiken. Wanneer iemand weet waar hij of zij het meest kwetsbaar is en deze momenten zo veel als mogelijk vermijdt, dan wordt het gemakkelijker om niet te gebruiken.

Wanneer iemand die lijdt aan een verslaving het niet lukt om onafhankelijk helderheid te krijgen omtrent het vinden van een uitweg, dan is het aan te raden om de hulp van een verslavingszorginstelling in te schakelen. Professionele hulp kan een uitkomst bieden om serieuze verslavingen aan genotsmiddelen te verhelpen en een oplossingen te zoeken voor meer geluk in het leven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *